Wat is een energielabel?
Een energielabel toont de energiezuinigheid van een woning. Als woningbezitter bent u verplicht om bij de verkoop of verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook voor nieuwbouwwoningen.
Het energielabel helpt potentiële kopers of huurders in te schatten hoe energiezuinig een woning is. Een beter energielabel biedt verschillende voordelen, zoals lagere energiekosten en een hoger wooncomfort. Bovendien draagt u bij aan een duurzamer milieu.
Wanneer is een energielabel verplicht?
- Woningen
- Appartementen
- Kantoorpanden
- Winkelpanden
- Horecapanden
- Gebouwen met een medische functie
- Sportgebouwen
- Overheidsgebouwen
- Gebouwen voor bijeenkomsten of vergaderingen
Echter, een energielabel is niet nodig voor:
- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Gebouwen voor religieuze doeleinden, zoals kerken en moskeeën.
- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 m², zoals een tiny house, woonboot of woonwagen, of (agrarische) bedrijfspanden voor opslag of bewerking (bijvoorbeeld fabriekshallen).
- Gebouwen die maximaal twee jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen.
- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en een energieverbruik hebben van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
- Gebouwen die geen energie gebruiken voor klimaatbeheersing, zoals schuren of garages.
Boete bij ontbrekend energielabel
Bij verkoop of oplevering: Bij de verkoop of oplevering van een woning is een geldig energielabel verplicht. Als dit ontbreekt, kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen. De boete voor particuliere verkopers zonder geldig energielabel bedraagt €450.
Bij verhuur: Bij verhuur moet de verhuurder de huurder een geldig energielabel verstrekken (digitaal is ook toegestaan). Huurders kunnen het energielabel controleren via Energielabel Woningen van Milieu Centraal of ep-online.nl door het invoeren van de postcode en huisnummer. Als de verhuurder geen geldig energielabel registreert na navraag van de huurder, kan de huurder dit melden bij de ILT. De ILT kan vervolgens een last onder dwangsom opleggen, waarbij de verhuurder binnen vier weken een energielabel moet registreren. Als de verhuurder dit niet doet, volgt een dwangsom die altijd hoger is dan de reguliere kosten voor een energielabel.
Bepalingsmethode energielabel
Het energielabel wordt vastgesteld volgens de berekeningsmethode NTA 8800, die van toepassing is op zowel bestaande als nieuwe gebouwen. Tot 31 december 2020 werd de NEN 7120 gebruikt. Energielabels zijn 10 jaar geldig, ongeacht of ze zijn berekend volgens de NEN 7120 of de NTA 8800.
Een energieprestatie-adviseur (EP-adviseur) bepaalt het energielabel op basis van het fossiele energieverbruik van je woning. Hoe minder fossiele energie je woning gebruikt, des te beter is het energielabel. Fossiele energiebronnen zijn onder andere kolen, olie en aardgas. De EP-adviseur beoordeelt het verbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).
Bij het bepalen van het energielabel gebruikt de EP-adviseur de NTA 8800-methode en volgt daarnaast de onderstaande richtlijnen en documenten:
- Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500
- ISSO publicatie 82.1
Voor meer informatie over de bepalingsmethode kun je de infographic over het vernieuwde energielabel voor woningen en gebouwen bekijken.
Vernieuwd energielabel voor woningen en gebouwen.
Hoe lang is een energielabel geldig?
Een energielabel is 10 jaar geldig, waarbij de vervaldatum op het label zelf staat aangegeven. Als je je woning wilt verkopen of verhuren en de vervaldatum is verstreken, moet je een nieuw energielabel aanvragen.