Veelgestelde vragen
De inspectie
Hoe lang duurt de inspectie voor het energielabel?
De tijdsduur van een inspectie is afhankelijk van het type woning. Dit zal meestal variëren van een half uur (voor een appartement) tot 1,5 uur (voor een hele grote woning).
Wanneer krijg ik mijn energielabel?
Je ontvangt het energielabel binnen 5 dagen na de inspectie.
Hoe lang is het energielabel geldig?
Het definitieve energielabel is geldig voor 10 jaar.
Algemeen
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een classificatie die aangeeft hoe energiezuinig een huis of een bedrijfspand is. Dit label is sinds 1 januari 2021 verplicht voor alle woningen en bedrijfspanden die te koop of te huur worden aangeboden, en kan ook nuttig zijn voor huiseigenaren die hun energieverbruik willen verminderen.
Energielabels zijn ingedeeld op een schaal van A tot G, waarbij Energielabel G de minst efficiënte is en Energielabel A++++ de meest efficiënte.
Op het energielabel staat niet alleen de classificatie, maar ook advies over welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen om het label te verbeteren.
Welke informatie staat er op een energielabel?
Een energielabel bevat informatie over de energie-efficiëntie van een gebouw. Deze informatie omvat bijvoorbeeld de isolatie van een pand en de manier waarop warmte en elektriciteit worden opgewekt. Daarnaast komt het energielabel met advies over welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen om het label te verbeteren.
Wanneer is een energielabel verplicht?
Een energielabel is verplicht wanneer je een woning of bedrijfsgebouw (ook wel utiliteit genoemd) wilt verkopen of verhuren. Kun je geen energielabel overhandigen dan riskeer je een boete.
Per 1 januari 2023 is het voor bedrijfspanden verplicht om minimaal Energielabel C te hebben. Hierover kun je meer lezen in ons artikel over de energielabel C verplichting.
Voor de verkoop van een woning is het toetsmoment het passeren bij de notaris. Echter, het energielabel dient al opgenomen te worden bij de advertentie (als het een openbare verkoop betreft), zoals op Funda.
Hoe wordt een energielabel bepaald?
Een energielabel voor woningen en kantoren wordt bepaald door een gecertificeerde energieprestatie inspecteur. Tijdens de inspectie kijkt de inspecteur onder andere naar de staat van de verwarming, ventilatie, isolatie en verlichting en bepaalt op basis hiervan de energie-efficiëntieklasse.
Hoe kan ik het energielabel voor mijn woning verbeteren?
Vaak kun je met kleine ingrepen al een verschil maken in je energieverbruik. Denk aan het vervangen van oude apparatuur, het plaatsen van radiatorfolie, of het verbeteren van isolatie en ventilatie. Serieuzere ingrepen zoals het installeren van HR++ glas of zonnepanelen maken een enorm verschil voor je energielabel.
Wat is jullie werkgebied?
Ons werkgebied omvat de provincies Groningen en Drenthe. Wij zijn gespecialiseerd in het verstrekken van energielabels voor woningen en gebouwen in deze regio’s. Of je nu in de stad Groningen woont of in een landelijk gebied in Drenthe, wij zorgen voor een nauwkeurig en wettelijk correct energielabel. Dankzij onze lokale expertise kennen wij de specifieke eisen en omstandigheden van beide provincies, wat ons in staat stelt om hoogwaardige diensten te bieden, ongeacht je locatie binnen ons werkgebied.